HírekKiemeltOkostelefon

Így fertőtlenítsd hatékonyan okostelefonod

A WHO számos tanácsot adott már arról, hogyan kell megfelelően mosni a kezünket, hogy megvédjük magunkat a fertőzésektől, és megakadályozzuk az influenza és a koronavírus terjedését. De, ha megmosod a kezed, majd azonnal a telefonért nyúlsz, akkor újra fertőzésnek lehetsz kitéve.

A mobiltelefonok a leggyakrabban használt elektronikus eszközök. Függetlenül attól, hogy hol tartották őket – táskában, zsebben vagy kézben, megvan rá az esély, hogy patogén csírákkal vannak szennyezve, és potenciális fertőzésforrást jelentenek. Tehát, attól még, hogy hatékonyan mossuk kezeinket, okostelefonunkat is érdemes fertőtleníteni.

Az alábbi lépéseket érdemes megtenni a hatékony és biztonságos fertőtlenítés érdekében:

  • Tisztítás előtt kapcsold ki a telefont.
  • Ha például vízállóbb iPhone 7-es vagy újabb verziód van, használj meleg vízzel megnedvesített ruhát kevés szappannal, de vigyázz, nehogy nedvesség kerüljön a telefon nyílásaiba. Bár más telefongyártók ezt nem kifejezetten hangsúlyozzák, az utóbbi években piacra dobott legújabb telefonok többsége kissé nedvességálló.
  • Az Apple és a Samsung nem javasolja tisztítószerek használatát, de a nehéz idők kemény döntéseket szükségelnek.
  • A képernyő kijelzőjét fertőtlenítő törlőkendővel vagy alkoholos kendővel alaposan töröljük át, de kerüljük a készülék nyílásait.
  • Ha attól félsz, hogy károsíthatja a képernyőt, érdemes beszerezni egy olcsó képernyővédő fóliát, amelyet fertőtlenítő törlőkendővel gyakran áttörölhetsz, és ha esetleg megsérül, könnyedén cserélhető.
  • A kijelző után pedig töröld át alaposan a készülék oldalát és hátlapját is, de a portokat érdemes kikerülni.
  • A régebbi telefonok tisztításához csak puha, szöszmentes ruhát használjunk, ugyanis ezek a telefonok nem vízállóak. Használhatsz mikroszálas kendőt is.

Az okostelefon fertőtlenítését érdemes gyakran megismételni, akár minden egyes kimozdulás után, főleg akkor, ha tömegközlekedéssel utaztatok.

Ha gyakran beszélsz telefonon, fontold meg a fülhallgató használatát, így nem kell arcunkhoz érinteni a készüléket. Ebben az esetben viszont magát a fülhallgatót is érdemes gyakran áttörölni.

Ezek a lépések persze nem garantálják, hogy teljesen el tudjuk kerülni a fertőzéseket, de legalább egy kicsit támogatják elkerülésüket. Ne felejtsük el azt sem, hogy a telefon tisztításának csak akkor van értelme, ha rendszeresen megmossuk kezeinket is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb